Ilmanvaihto on meille monellakin tapaa tärkeä asia. Olemme vuosia sitten altistuneet homeelle useissa eri vuokra-asunnoissa ja se on tuonut mukanaan jos jonkinlaista allergista yms. oiretta. Koneellinen ilmanvaihto aiheuttaa myös toisinaan oireita, koska se kuivattaa ilmaa melkoisesti ja harvoin hormistot ovat niin puhtaat, että ilma todella olisi puhdasta. Lisäksi koneellinen ilmanvaihto pitää varsin epämiellyttävää ääntä. Olisi melko hölmöä laittaa pohisevaa konetta taloon, kun yksi syy maaseudulle haluamiseen on hiljaisuus.

Meille on jo kolmeen otteeseen sanottu, ettei painovoimainen ilmanvaihto mene nykymääräyksistä läpi. Löysin kuitenkin vihdoin muutamia Panu Kailan kirjoituksia joiden mukaan se olisi sittenkin mahdollista. Asiaa selviteltyäni painelin kaupungin lvi-tarkastajan luo, joka vahvisti asian. Nyt tavoittelemme siis painovoimaista ilmanvaihto osittaisella koneellisella poistolla. Näillä näkymin kylpyhuoneeseen tulisi huippuimuri, samoin wc-tilaan ja lisäksi keittiöön liesituuletin. Muista tiloista tulisi ikkunan puitteisiin asennettavat venttiilit, joilla säädetään korvausilman tuloa.

Näillä näkymin ainoa lisätyötä teettävä asia on energialaskelmat, jotka täytyy tehdä, jotta tällaisen ilmanvaihdon saa läpi määräyksistä. Odottelen parhaillaan puhelua rakennusinsinööriltä, jolla on taito ja lupa laskea moisia asioita. Tämä on iso iso iso onnenpotku!! Täältä tullaan uusi hiljainen ja puhdasilmainen koti :)